Van foto naar Vectortekening


foto naar vector

 


In deze blogpost laat ik u zien , hoe ik van een foto een vectortekening maak.
Als voorbeeld heb ik uit nostalgische redenen een foto gezocht van mijn oude GMC Vandura.Maar het proces kan natuurlijk met ieder onderwerp.

Nadat ik illustrator heb geopend, stel ik ik formaat van de uiteindelijke tekening in. Ik heb hiervoor gekozen voor een liggend A3 formaat.
Aangezien het uiteindelijk ontwerp voor drukwerk geschikt moet zijn zet ik de kleur in CMYK.

Als eerste importeer ik de foto die ik ga ga gebruiken als referentie materiaal.
Ik plaats hem in de eerste laag, die ik referentie noem. Deze laag stel ik in op 60 procent transparantie en vervolgens zet ik de laag op slot.

Vervolgens maak ik een nieuwe laag bovenop de oude en noem deze outline.

Met behulp van de pen tool , ga ik nu de buitenste lijnen van de auto overtrekken. Hierbij gebruik een brush die enigszins spits toeloopt.
Hierdoor krijgen de lijnen meer dikte en variatie , waardoor het geheel er beter uit gaat zien.

Tot ongenoegen van mijn dochter , heb ik besloten haar niet mee te nemen in het uiteindelijke ontwerp.

Vervolgens maak ik weer een nieuwe laag en ga hierin op dezelfde wijze de belangrijkste lijnen aangeven.
Zoals de portieren de gril, bumper etc. Probeer hier niet teveel in detail te treden. Het is niet de bedoeling om de foto exact na te maken.

Na de bodywork begin ik met de wielen. Deze maak ik uit concentrische cirkels. En plaats ik in een nieuwe laag tussen de foto en het chassis.

Als de basis van de auto is opgezet begin ik alvast met het kleuren. Voor de banden gebruik donker grijze verlopen. Voor de body van de auto heb ik een blauw verloop gebruikt. Waar nodig heb ik een gradiƫnt mesh gebruikt om meer variatie te krijgen in de kleurverlopen en de glans van de auto.
Hierboven plaats ik nog een laag met witte vlakken met 40procent transparantie.

De ramen aan de zijkant krijgen een zwart/donkerblauw kleur met een verloop naar lichtgrijs voor de voorruit gebruik ik zwart grijs verloop die enigszins transparant is . De zichtbare stoel en stuur zijn eerst getekend en zwart ingekleurd.
De hele auto lijkt te zweven daarom maak ik een schaduw van een donkergrijs rechthoek met een feather om de vage randen te krijgen.Deze plaats op een aparte laag onder de laag van de wielen.

Nu komen de details, zoals de vormen in de treeplank, de grill, de striping en koplampen, etc.

De logo's van GMC en Vandura haal ik van de site: "brandsoftheworld.com" Hier kun je terecht als je een bestaand en bekend logo zoekt. Ze moeten wel iets aangepast worden en daarna schuin getrokken zodat ze hetzelfde verdwijnpunt als de auto krijgen.

De striping heb ik gemaakt door 5 lijntjes boven elkaar te tekenen van verschillende diktes.Vervolgens maak ik hier een brush van, door de 5 lijntjes in het brush panel te slepen. Nu hoef ik met de pen slecht 1 lijn te tekenen en zal die lijn de eigenschappen van de brush overnemen.

Als laatst maak ik een achtergrond met een wit-zwart verloop, met daarover een laag met spetters. De Logo's worden geplaatst. Als laatste geef ik de auto nog een witte gloed, waardoor hij wat meer van de ondergrond los komt.

vector car

Download hier een grote versie van het eindresultaat.