Veelgestelde vragen

Wat is een EPS bestand ?

EPS staat voor Encapsulated Postscript. Dit is een bestandsformaat gebruikt voor allerlij toepassingen in de grafische industrie. Denk aan: drukwerk, belettering, graveren, zeefdruk, etc. Een EPS is echter geen afbeelding, maar een document. Behalve teksten kan een eps bestand ook uit vector- en en rasterafbeeldingen bestaan.

Wat is een vector bestand ?

Een vectorbestand beschrijft punten die op een bepaalde manier met elkaar verbonden zijn, en gevuld zijn met een bepaalde kleur. Het verloop tussen de punten wordt beschreven met wiskundige formules.Dit in tegenstelling met een rasterafbeelding die bestaat uit duizenden afzonderlijke puntjes.

Voordelen van een vectorbestand ?

De meest belangrijke voordelen van een vector afbeelding is dat je hem kan verkleinen/ vergroten zonder kwaliteitsverlies. Dus voor drukwerk op een USB stick of voor de zijkant van een flatgebouw kun je hetzelfde vector bestand gebruiken.

Een ander belangrijk voordeel is dat een vector bestand makkelijk bewerkt kan worden met vectorsoftware. Een andere kleur, tekst veranderen, verhoudingen aanpassen, etc is zo gebeurt.

Vectorbestanden zijn o.a. uitermate geschikt voor belettering. Plottersoftware herkent de lijnen in een vectorafbeelding en kan deze uit stickermateriaal snijden. Dit geld ook voor bijvoorbeeld graveermachines en borduurmachines.

Het bestandsformaat van een EPS is in het algemeen veel kleiner dan van een rasterafbeelding.

Waarom is deze omzetting naar EPS Vector nodig?

Drukkers en sign-bedrijven werken met lijndocumenten, ook wel vector of EPS bestanden genoemd. De meeste afbeeldingen die u gebruikt, bestaan uit pixels, ook wel rasterdocumenten genoemd. Een vectorbestand bestaat uit wiskundige lijnen. Het voordeel hiervan is, dat deze vergroot kunnen worden, zonder dat er kwaliteitsverlies optreed. Vectorafbeeldingen worden gebruikt voor belettering, graveren, drukwerk, bedrijfskleding, standbouw, gevelreclame,etc.

Wat is het verschil tussen vector- en rasterdocumenten?

Grofweg is er een tweedeling te maken in type digitale afbeeldingen. Namelijk “raster” welke bestaan uit pixels en zijn er ‘vector” afbeeldingen welke worden gevormd door lijnen. Een rasterafbeelding maakt gebruik van een raster van afzonderlijke pixels, waarbij elke pixel een andere kleur kan hebben. Rasterafbeeldingen worden gebruikt voor foto's en afbeeldingen met subtiele schaduwen. Vectorafbeeldingen gebruiken wiskundige relaties om verbindingen tussen verschillende punten te beschrijven. Deze verbindingen worden ook wel ‘paden’ genoemd. Deze bestanden zijn het meest geschikt voor logo’s, huisstijl en drukwerk.

Waarom kunnen er voor drukwerk geen rasterdocumenten worden gebruikt?

Het grote voordeel van lijndocumenten is dat je deze oneindig kunt vergroten, zonder dat er kwaliteitsverlies optreedt. De machines van bijvoorbeeld een beleteraar accepteren in veel gevallen ook alleen maar lijndocumenten.

Wat hebben jullie van mij nodig?

Stuur ons per e-mail de beste versie van het bestand dat u op uw computer heeft. Vermeldt hierbij ook bijzonderheden, zoals bijvoorbeeld kleuren en eventuele aanpassingen. Als uw afbeelding teksten bevat, is het handig om de gebruikte lettertypes te vermelden als deze bekend zijn.

Wat krijg ik van jullie terug?

Standaard krijgt u een PDF en een EPS-bestand, voldoende voor de meeste drukkers. Maar op verzoek sturen wij u ook: AI, BMP, JPG of GIF bestand. Deze bestanden ontvangt u van ons per e-mail.

Hoe moet ik bestanden aanleveren?

Per e-mail kunt u de bestanden aanleveren. Stuur ons de beste versie van de afbeelding die u heeft. Vermeld in de e-mail bijzonderheden zoals bijvoorbeeld: eventueel gewenste kleuren, aanpassingen aan de afbeelding, etc. Indien er teksten zijn gebruikt in de afbeelding is het handig om het gebruikte lettertypes (indien bekend) te vermelden.

Hoe lang duurt het voordat ik de bestanden heb?

In de meeste gevallen krijgt u binnen 24 nadat wij de bestanden hebben ontvangen, een e-mail met de geconverteerde bestanden. Als u meer haast heeft, geef dit dan duidelijk aan bij het aanleveren van de bestanden zodat wij u vrijwel direct kunnen helpen. Hiervoor rekenen wij een toeslag van 25% op het standaardtarief. Bij meerdere afbeeldingen of gecompliceerde bestanden, kunnen we helaas niet altijd aan deze termijn voldoen. U wordt vooraf door ons geïnformeerd over de levertijd.

Hoe zet VectorService deze bestanden om?

Wij maken gebruik van professionele software, digitale tekentafels en onze creativiteit. Uw logo wordt ingeladen, bewerkt en handmatig omgezet in lijnen.

Ik heb zelf wat ontworpen, kunnen jullie daar ook wat mee?

Als u zelf een logo heeft ontworpen kan VectorService dit logo omzetten in een lijndocument. Dit mag zowel een ontwerp van de computer zijn, als een schets op papier. Als u een scan van deze schets maakt (in jpg met een minimum van 150dpi) en per e-mail aan ons verzendt, ontvangt u een vrijblijvende offerte.

Wie zit er achter VectorService?

VectorService is onderdeel van Vormstijl, een professioneel vormgevingsbureau uit Maasland. Vormstijl is gespecialiseerd in cartoons, illustraties en flashanimaties. Maar ook voor de ontwikkeling van logo’s, huisstijl, folders en webdesign bent u bij Vormstijl aan het juiste adres!

Contactgegevens


VectorService
Gerard Monster
Tijns 9
3155 BX, Maasland
Tel: 06-24667709

KvK Naaldwijk: 27296405
Email: info@vectorservice.nlmail